Wonderwoods

De herontwikkeling van het Stationsgebied van Utrecht is in volle gang. Met name in het Beurskwartier aan de Jaarbeurszijde staan veel nieuwe projecten gepland. Pal naast de Galaxy Tower verijzen aan de Croeselaan twee 'groene' torens van het project Wonderwoods. Het project staat nu nog alleen op papier maar heeft al twee awards in de wacht gesleept.

De torens, die zijn verbonden met een loopbrug, worden 70m en 105m hoog en krijgen een groen karakter met plant- en boomsoorten die afkomstig zijn uit de Utrechtse Heuvelrug. De ca. 360 bomen en ca. 10.000 struiken worden aangeplant op de gevel, dakterrassen en in verschillende binnentuinen. In totaal moet het aantal bomen en planten vergelijkbaar zijn met een hectare aan bosgebied. Abseilende hoveniers gaan dit groen bijhouden.

CRUX is als adviseur en ontwerper verantwoordelijk voor het totale geotechnisch pakket: bouwkuipontwerp, funderingsadvies, zettingsanalyse, bemalingsadvies en omgevingsbeïnvloeding.

Voor ons ligt de focus op het ontwerp en de realisatie van de ondergrondse bouwlaag (60m bij 130m) en de paalfundering van het gebouw. Net als bij de naastgelegen Galaxy Tower wordt de ondergrondse garage hier ook gerealiseerd middels een bouwkuip bestaande uit verankerde CSM-wanden en een onderafdichting middels bodeminjectie.

De torens belasten via een nieuwe paalfundering de ondergrond, welke daardoor zal zetten. De invloed van (verschil)vervormingen op het constructieve ontwerp van het gebouw (Van Rossum) en de omgeving is door CRUX middels Plaxis 3D zettingsanalyses onderzocht en getoetst.

Speciale aandacht is verder gegeven aan de bestaande WKO-bronnen die direct naast de bouwkuip liggen. In het ontwerp zijn diverse geohydrologische en chemische onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot het grondwater en de kwaliteit hiervan om de invloed van de bouw op de bestaande WKO-bronnen zoveel mogelijk te beperken en te beheersen. Dit in overleg met de Gemeente en de Jaarbeurs.

De bouw van Wonderwoods start in het eerste kwartaal van 2020. De oplevering van de torens moet plaatsvinden in 2023.

← Terug naar het overzicht

Gerelateerde projecten

Vernieuwing Amstelveenlijn

Valley

Volautomatische autoberging

De Gele Rijder

Site by Alsjeblaft!