Artist impression PLP Architecture en OZ Architects

TOWER TEN – WTC Amsterdam

Het bestaande WTC Amsterdam op de Zuidas wordt, in opdracht van CBRE Global Investors, uitgebreid door de bouw van TOWER TEN. TOWER TEN is een ontwerp van PLP Architecture en OZ Architects. De nieuwbouw omvat 32.000m² kantoorruimte verdeeld over 22 verdiepingen. Tevens wordt de bestaande toren van 17.000m² op de hoek Strawinskylaan/Beethovenlaan volledig gerenoveerd. Het projectmanagement wordt uitgevoerd door ABC Nova. Ballast Nedam is verantwoordelijk voor de realisatie van TOWER TEN. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs draagt zorg voor het constructief ontwerp. CRUX heeft het geotechnisch ontwerp uitgevoerd; bestaande uit de bouwkuip en fundering en is tijdens de uitvoering als specialist betrokken bij de site-engineering.

Langs de Beethovenstraat wordt de bestaande 2-laags ondergrondse parkeergarage uitgebreid. Bij het ontwerp van de bouwkuip is rekening gehouden met het zoveel mogelijk beperken van de bouwinvloeden op de bestaande infrastructuur zoals de trambaan, viaducten, leidingen en WKO systemen. Voor de bouwkuipwand is daarom gekozen voor een ‘relatief stijve’ combiwand met behulp van LEKA palen verankerd met behulp van schroefinjectieankers.

Als gevolg van de volledige renovatie van de bestaande toren worden sommige bestaande kolommen en poeren zwaarder belast. Om de fundering te versterken zijn daarom in de bestaande poldergarage nieuwe VHP-LR (Very High Pressure – Lost Rod) palen aangebracht. Voor dit Jetgrout systeem is gekozen vanwege de beperkte werkruimte. Over de nieuwe palen is een staalconstructie geplaatst waarna met behulp van vijzels onder de bestaande poeren de nieuwe palen direct worden geactiveerd. Hiermee worden gebouwzakkingen voorkomen.

Meer informatie:

Website zuidas.nl
Artikel Cobouw

← Terug naar het overzicht

Gerelateerde projecten

Coentunnel

Stedelijk Museum

Nieuw Zaailand

Monumentale Hemsterhuisbrug in ere hersteld

Site by Alsjeblaft!