Crux

Stationsgebied Leeuwarden

Het stationsgebied in gemeente Leeuwarden is De uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling is onderdeel van de herinrichting Stationsgebied. Naast de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling is een nieuw en overzichtelijker busstation aangelegd en een plantsoen met daarin de unieke mistfontein van de bekroonde Spaanse kunstenaar, Jaume Plensa. Het project is een samenwerking tussen Leeuwarden Vrij-Baan, NS en ProRail. Kijk voor meer informatie over het project op www.vrij-baan.nl.

Ondergrondse fietsenkelder Station Leeuwarden
Als onderdeel van de metamorfose van het stationsgebied in Leeuwarden is, in opdracht van de Gemeente Leeuwarden, door CRUX een referentieontwerp opgesteld voor de fietsenkelder. De fietsenkelder is volledig ondergronds aangelegd met een trapverbinding naar maaiveld en sluit aan op de fietsenstalling onder het bestaande Bildthuys gebouw. De ontgraving is uitgevoerd op korte afstand van het monumentale stationsgebouw en onder de overkragende entree van het Bildthuys. Bij het uitwerken van het referentieontwerp is uitgebreid aandacht besteed aan het beheersen en beperken van de omgevingsbeïnvloeding. Hierbij is gebruik gemaakt van de laatste ‘state of art’ predictie modellen.

Ontwerp en realisatie
Voor de ondergrondse fietsenstalling is gesloten bouwkuip gerealiseerd met damwanden tot in de waterremmende leemlaag. De bouwkuip is gesteund met tijdelijke stempels. Langs het Stationsgebouw zijn ook groutankers toegepast om de vervormingsinvloed op het monumentale gebouw te minimaliseren.

Ter plaatse van de aansluiting met de bestaande kelder en de damwanden is een waterkerende groutwand aangebracht met behulp van jetgrout-techniek. De op prefab betonpalen gefundeerde kolommen vanuit de overkragende entree van het Bildthuys zijn tijdens de bouw gehandhaafd en later opgevangen door tubexpalen waarbij met behulp van vijzeltechniek de krachten zijn overgedragen.
De kelder is aangelegd door K. Dekker Bouw & Infra. CRUX heeft vooraf de monitoringsuitvraag verzorgd en tijdens uitvoering de gemeente bijgestaan met toetsing van het uitvoeringsontwerp en werkplannen van de aannemer en (monitorings-)begeleiding tijdens de bouw. Hierbij is met name de aandacht uitgegaan naar het waarborgen en beheersen van kwaliteit en uitvoeringsrisico’s.

← Terug naar het overzicht

Gerelateerde projecten

Ontwerp GSP

Coentunnel

A4 Schiedam tender

Renovatie van het Nieuwe Rijksmuseum

Site by Alsjeblaft!