Crux
Foto Ouwehand Bouw Groep B.V.Foto Ouwehand Bouw Groep B.V.

Jaagpad Alkmaar

In opdracht van Alkmaar Hoog B.V. / Ouwehand Bouw Groep B.V. wordt het nieuwbouwproject ‘Jaagpad’ gerealiseerd naast het water van de Noordhollandsch Kanaal aan de rand van het centrum van Alkmaar.

De nieuwbouw biedt circa 500 appartementen voor zowel koop als huur en is ingedeeld in fase 1A en fase 1B. Fase 1A is gelegen aan de westzijde en bestaat uit drie woonblokken die voorzien van een 1-laagse parkeerkelder. Fase 1B, bestaande uit één woongebouw, is voorzien van een 2-laagse parkeerkelder. Voor de twee fases worden ten behoeve van de aanleg van de kelders twee aparte bouwkuipen gerealiseerd.

Foto jaagpad-alkmaar.nl
Foto jaagpad-alkmaar.nl

De bouwkuipen worden uitgevoerd door middel van vrijstaande stalen damwanden. Voor de minder diepe bouwkuip voor Fase 1A is gekozen om de ontgraving met behulp van een open bemaling uit te voeren. Fase 1B wordt in verband met de 2-laags kelder uitgevoerd met een onderwaterbetonvloer.

Ten behoeve van de neerwaartse drukbelastingen worden trillingsvrij in de grond gevormde paalsystemen toegepast. Voor de diepe bouwkuip bij fase 1B worden deze palen als combinatiepalen met prefab kern uitgevoerd. Om de opwaartse gerichte waterdrukken op te vangen worden ankerpalen toegepast.

Foto Roel van der Stoel
Foto Roel van der Stoel

CRUX werd in eerste instantie door hoofdconstructeur Pieters Bouwtechniek ingeschakeld voor geotechnische toetsing van door derden opgestelde geotechnische adviezen voor de fundering en bouwkuip. Door optimalisaties in het funderingsontwerp te vinden en risico's te identificeren is CRUX vanaf medio 2020 als geotechnisch expert aan het projectteam toegevoegd. Een punt van aandacht was hier de invloed van het inbrengen en trekken van tijdelijke damwanden op de nieuwe funderingsconstructie en de naastgelegen waterkering.

Het project bevindt zich momenteel in de uitvoering door Ouwehand Bouw. Op de website van Ouwehandbouw kan het project vervolgd worden: https://www.ouwehandbouw.nl/project/alkmaar-jaagpad/

Meer informatie:
https://roelvdstoel.com/projecten/jaagpad-1a-en-1b/
https://jaagpad-alkmaar.nl/

← Terug naar het overzicht

Gerelateerde projecten

Dijkversterking KIJK

Stationsgebied Leeuwarden

A4 Schiedam tender

TriAX De Nieuwe Meer

Site by Alsjeblaft!