Crux

Ertskade

Wonam ontwikkelt de laatste zgn. 'meteoriet' in het oostelijk havengebied: De Steltloper. Dit appartementengebouw van 60 meter hoogte staat deels in het water van de Ertshaven. De gemeente Amsterdam realiseert een landwinning naast de nieuwbouw en heeft daarbij CRUX Engineering gevraagd als geotechnisch adviseur voor ontwerp van de landaanwinning. Het geotechnisch advies heeft bestaan uit ontwerpberekeningen met PLAXIS ten behoeve van de grondkerende constructie (kistdam) en zettings- en stabiliteitsberekeningen voor de landaanwinning.
Het doel van de landwinning is een nieuw buurtpark te realiseren met groen, een ligweide, speelveld en hondenuitrenveld. Dit park strekt zich dan zowel over de openbare ruimte uit als over het parkeerdek van de Steltloper. CRUX is ook adviseur voor Wonam. De ideeën voor de landwinning zijn ooit begonnen als strand na verschillende ontwerpaanpassingen en intensieve afstemming tussen verschillende betrokken partijen (Gemeente Amsterdam en Wonam) is gebleken dat de landaanwinning gezien de diepte van de Ertshaven (8 à 9 m diep) het best kon worden uitgevoerd met behulp van een kistdamconstructie. Deze wordt in het water gerelealiseerd, daarachter kan vervolgens de landaanwinning worden gerealiseerd. Na aanvullen verdwijnt de grondkerende (kistdam) constructie onder maaiveld en wordt zo onderdeel van de landaanwinning.

De uitvoering is in december 2017 gestart, waarbij CRUX Gemeente Amsterdam ondersteund met passend advies in deze fase. Uiteindelijk levert de uitvoering deze fraaie beelden op. Foto's via Frank Ebbink - Projectleider Ertskade en Kop Java
(https://www.linkedin.com/in/frank-ebbink/)

← Terug naar het overzicht

Gerelateerde projecten

Pontsteiger

TOWER TEN – WTC Amsterdam

Dijkversterking KIJK

Glazen waterkering dijkversterking, Neer

Site by Alsjeblaft!