Onze historie

CRUX kent een jonge en dynamische geschiedenis. Bijna 20 jaar na oprichting zijn we gegroeid tot het toonaangevende onafhankelijk geotechnisch adviesbureau in Nederland.

2002
Almer van der Stoel en Holger Netzel hebben beide hun promotieonderzoek gewijd aan onderwerpen gerelateerd aan de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Vanuit die basis hebben zij in 2002 CRUX Engineering BV opgericht, om hun gezamenlijke ideeën over het vak geotechniek in de dagelijkse praktijk te kunnen realiseren.

Het bedrijf kende een flitsende en veelzijdige start; de eerste projecten betroffen bijvoorbeeld de geotechnische advisering voor de bouw van het Nieuwe Rijksmuseum, een paalmatras-constructie voor een treinbaan in het Verre Oosten en diverse werken voor Waternet, toen nog DWR, het waterbedrijf van Amsterdam en omstreken.

In de eerste jaren werken Almer en Holger verder aan de invulling van hun missie; in de breedte van het vakgebied kwalitatief en technisch verantwoorde geotechnische en geo-constructieve ontwerp- en uitvoeringsoplossingen aandragen, waarbij risicobeheersing van omgevingsbeïnvloeding altijd het uitgangspunt is.

2005

Dit jaar wordt Jacco Haasnoot als derde partner aangetrokken.

2008

Het bedrijf groeit en dan is Delft als tweede vestigingsplaats een logische stap. In 2008 opent CRUX Engineering hier haar deuren en gaat Jacco Haasnoot deze vestiging leiden. Een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bedrijf.


CRUX wordt later door de projectorganisatie van de Noord/Zuidlijn benaderd voor de rol van ‘troubleshooter’ en auditor. Risicobeheersing en grondverbetering door middel van grondvriezen vormen hierbij een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Het bedrijf is inmiddels een ervaren partij in het ontwerpen van bouwkuipen en paalmatrasconstructies.


In samenwerking met Waternet wordt een Bouwprotocol opgesteld voor de risicobeheersing van haar werkzaamheden in de binnenstad van Amsterdam. De CRUX aanpak voor omgevingsbeïnvloeding krijgt daarmee ook een beleidskarakter en vormt de basis voor de verbreding van ons bedrijf die in de daaropvolgende jaren volgt.

2010

In de crisisjaren zijn we nadrukkelijk partner geworden voor aannemers op infrawerken voor wat betreft het ontwerp en het beheersen van geotechnische risico’s.


De vestiging aan de Asterweg in Amsterdam Noord verwelkomt nieuwe collega’s en groeit daarmee uit haar jas. In 2010 verhuizen we naar ons huidige kantoor in Amsterdam IJburg. Een nieuw, duurzaam en comfortabel gebouw, met vele buren uit de bouwbranche, waar het goed werken is. Met een inrichting en ICT faciliteiten die bij een modern adviesbureau horen.


In 2010 openen wij onze vestiging in het zuiden van het land, in Eindhoven. Bas Snijders is hier de vestigingsleider.

2013

In januari 2013 treden Bas Snijders en Auke Balder toe als partner.


Omdat CRUX rekent en adviseert over alles met, op en in de grond was het voor ons in 2013 een logische stap een afdeling Bodem op te zetten. Deze afdeling houdt zich bezig met advisering en begeleiding van het werken met verontreinigde grond, in binnenstedelijke gebieden een vrijwel dagelijks optredend fenomeen bij bouwwerkzaamheden. Inmiddels vormen zij een integraal deel van onze bedrijfsvoering met Arnold Bleumink als eerste aanspreekpunt.


De aardbevingsproblematiek in het noorden van Nederland is sinds 2013 een van de speerpunten van ons bedrijf.

2015

In januari 2015 treedt Johan Zwaan toe als partner en verhuizen onze collega’s in Delft naar het Delftechpark, een bedrijventerrein voor innovatieve, kennisintensieve bedrijven.

2016

In juli 2016 wordt Guido Meinhardt als zevende partner aangetrokken. Maarten van Baars is in dit jaar vestigingsleider in Delft geworden.

2017

Per 1 juli 2017 heeft CRUX Holding BV, het moederbedrijf van CRUX Engineering, een meerderheidsbelang verworven in BouwRisk met als doel een verdere groei in omvang en kwaliteit te realiseren en de in beide dochters aanwezige deskundigheid te combineren. Dit moet gaan leiden tot een nog betere integrale aanpak van met name omgevingsbeïnvloeding bij onder andere bouwkuipen en (lijn)infrastructuur.


In november 2017 verhuist locatie Delft naar een nieuw, fris en groter kantoor aan de Mijnbouwstraat 112 te Delft.


Met de komst van de zeer ervaren Gerhard Winters heeft CRUX sinds eind 2017 ook geohydrologie in eigen huis om te adviseren over bemalingen (inclusief barrièrewerking en vergunningaanvragen), stedelijk grondwater, waterhuishoudkundige inrichtingen en verontreinigen.

2020

In juni 2020 heeft CRUX Holding BV haar nieuwste aanwinst voorgesteld aan de wereld: CRUX Engineering MicroServices BV; kortweg CEMS genoemd. Met CEMS geeft CRUX concreet vorm aan de wens om haar advies en engineeringswerkzaamheden verder te automatiseren. Onder de CEMS-vlag worden IT diensten en producten op het gebied van geotechniek, geohydrologie en monitoring verder ontwikkelt en op de markt gebracht.


Ondanks de Covid-19 pandemie, verhuisd in december 2020 de Delftse vestiging van CRUX naar een nieuw, centraal gelegen pand in de binnenstad van Delft. Het nieuwe kantoor biedt meer ruimte aan de plannen en groei die CRUX voor ogen heeft.

2021

In januari van dit jaar treedt collega Arjan Wisse als achtste partner toe tot het CRUX management team. Arjan is sinds 2009 werkzaam bij CRUX en heeft zich in de jaren daarna ontwikkeld tot een allround geotechnisch adviseur. Met deze stap bouwt CRUX door aan haar toekomst.

2022

In januari van dit jaar treedt collega Korneel de Jong als laatste partner toe tot het CRUX management team. In de loop van dit jaar, wordt Bas Snijders een van de drie directeuren van CRUX. Daarmee bestaat het voltallige MT uit vijf partners en drie directieleden.We zijn heel trots op de afgelopen jaren, waarin we een stevig fundament hebben gelegd onder ons bedrijf. Als onafhankelijk geotechnisch adviesbureau wordt CRUX inmiddels bij vrijwel alle (gecompliceerde) geotechnische projecten en vraagstukken in Nederland betrokken, als ontwerper of als expert. Als specialist weet het buitenland ons inmiddels ook te bereiken. We zijn met zowel onze onderneming als met spraakmakende projecten genomineerd geweest voor diverse aansprekende prijzen, als de Schreudersprijs, de Betonprijs, de Keverling Buisman prijs en de Ondernemersprijzen van Amsterdam en Noord Holland.

Het team van CRUX heeft inmiddels met meer dan veertig adviseurs en specialisten een omvang gekregen die goed past bij een gespecialiseerd en daadkrachtig adviesbureau met voldoende kritische massa. Ons management team bestaat na toetreding van Korneel de Jong, Arjan Wisse, Auke Balder, Johan Zwaan en Guido Meinhardt inmiddels uit acht partners met ieder hun eigen kennis, kunde en vaardigheden. De partners vormen samen met de vele talentvolle en betrokken collega’s een solide basis voor nu en de toekomst.

CRUX blijft haar blik op de toekomst richten en volgt belangstellend technische en maatschappelijke ontwikkelingen binnen haar vakgebied. De ondergrond speelt een steeds grotere rol in duurzamer bouwen. Aardbevingsbestendig bouwen en versterken van funderingen en hoogwaterbescherming hebben onze aandacht, evenals georisico-management. Er zijn genoeg uitdagingen in de komende jaren.

Wij bij CRUX zijn net zo enthousiast en betrokken als toen we in 2002 startte met alleen onze kennis en drie computers. CRUX is dè integere bouwpartner waarbij veiligheid, kennis, duurzaamheid en transparantie centraal staan. Samen komen we tot de kern van de zaak!


← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!