Crux

Warmtetransport in de bodem gemodelleerd

Jordy van de Ven, student Hydrogeologie aan de Universiteit van Utrecht, heeft vanaf het voorjaar van 2022 zijn stageonderzoek bij CRUX gedaan. In deze studie heeft Jordy het warmtetransport in de bodem gemodelleerd, met de Energiedamwand als toepassing. Hiervoor heeft hij het geohydrologisch model MODFLOW gebruikt, dat transport van grondwater (en warmte) in gelaagde bodem kan nabootsen.

In het model heeft Jordy de resultaten van de fysieke test bij de Zweth succesvol gesimuleerd. Dit heeft geresulteerd in een model dat in staat is het transport van warmte in de ondergrond door de Energiedamwand, goed te voorspellen (bij warmte extractie en koude extractie). Het model leerde ons dat het essentieel is een goed beeld te hebben van de thermische geleiding en de warmtecapaciteit van de ondergrond. Simpelweg aannames maken op basis van literatuur levert grote fouten op.

Het opgestelde model is makkelijk inzetbaar voor andere locaties en erg snel in vergelijking met andere, meer complexe, softwarepakketten. Het model heeft de gemeten data bij onze Energiedamwanden pilot bij de Zweth snel en accuraat na kunnen modelleren. Dit maakt het model ideaal om snel en effectief te berekenen of de toepassing van een Energiedamwand rendabel is op een projectlocatie.

Meer informatie over de Energiedamwand of stuur een e-mail.

← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!