Crux

Update Energiedamwand

Na een periode van 2 jaar loopt de pilot van de Energiedamwand in mei op zijn einde. Tijdens de pilot is uitvoerig onderzoek gedaan naar de energieopbrengst uit oppervlaktewater en grond, en is de invloed op de omgeving gemeten.

In deze pilot, mogelijk gemaakt door het SBIR-project van de provincie Zuid-Holland, is een damwand met een strekkende lengte van 7m geplaatst langs de Delftse Schie, nabij het dorp De Zweth. De damwand is thermisch geactiveerd door hier lussen aan te lassen die in verbinding staan met een warmtepomp.

Tijdens de pilot is uitvoerig onderzoek gedaan naar de energieopbrengst uit oppervlaktewater en grond, en is de invloed op de omgeving gemeten. Opgedeeld in maar liefst 10 fases, is gevarieerd met onder andere het debiet en de configuratie van de leidingen in verschillende seizoenen. Middels het testen van deze instellingen hebben we vastgesteld hoe het hele jaar door genoeg energie geleverd kan worden zodat de afnemers verzekerd zijn van warmte zonder dat dit van invloed is op de primaire functie van de damwand als grond en waterkerend element. Op basis van deze meetdata zijn wij, in samenwerking met TU Delft associate professor Phil Vardon, een model aan het ontwikkelen, voor het ontwerp van de Energiedamwand met een zo hoog mogelijk rendement.

Met het einde van de pilot in zicht zijn wij inmiddels alweer druk bezig met de diverse betrokken partijen voor verdere opschaling van de techniek en het uitwerken van vervolgvragen op de pilot.

Meer informatie over de Energiedamwand en een overzicht van de meest recente publicaties, leest u in de CRUX Special Energiedamwand.

← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!