Crux

Energy Geotechnics Symposium, het begin van een reeks?

Organisatie en deelnemers kijken met veel voldoening terug op het Energy Geotechnics symposium dat op 3 oktober in Delft gehouden is. De positieve reacties van de deelnemers zijn aanleiding om in de komende jaren dit symposium regelmatig te organiseren.

Om 9:00 uur werden de 100 deelnemers door Remco de Boer (onderzoeker | schrijver | journalist van o.a. BNR) opgewarmd. Remco had 5 minuten daarvoor nog op BNR newsradio aangekondigd dat hij het symposium zou gaan openen en heeft die rol ook uitstekend vervuld. De energiepuzzel waar we als maatschappij mee te maken hebben en de rol van geotechnici daarin, werd beeldend verwoord.

Dat het een technisch symposium is maakte Prof. Dave Potts van Imperial College (London) meteen duidelijk door in de navolgende keynote lecture het publiek mee te nemen in numerieke berekeningen waarin de factoren spanningen, stromingen (zowel water als warmte) en rekken volledig gekoppeld zijn. Uiteraard werd dit duidelijk ondersteund door middel van aansprekende voorbeelden van het gebruik van geotechnische constructies als warmte bron.

De zalen in het Science Centre van de TU Delft bleek zich zeer goed te lenen voor de drie parallelsessies die gedurende de dag werden gehouden. De parallelsessies gingen over energieconstructies maar ook over aardbevingen die optreden bij het stimuleren van thermische bronnen (fracken), (ultra) diepe geothermie in Nederland en opslag van energie in aquifers of zoutcavernes. In één van deze sessies heeft Jacco Haasnoot een presentatie gegeven over de ontwikkelingen op het gebied van energie kademuren.

De keynote van dr. Stefan Baisch liet een indrukwekkende animatie zien van het optreden van geïnduceerde aardbevingen (tot magnitude 3 a 4 ) die zijn opgetreden bij het fracken van bronnen midden in Australië. Met deze aardbevingen is de ontwikkeling van het frackingproces zeer goed in kaart te brengen.

Het symposium is afgesloten door Prof. Ad van Wijk van de TU Delft, bekend pleitbezorger van het gebruik van waterstof in onze toekomstige energievoorziening.

Alle informatie die dag, was voldoende stof tot napraten

Jacco Haasnoot en Remco de Boer

← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!