Crux

CRUX Consortium genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2021

In de categorie 'Klimaatneutraliteit' is de Energiedamwand genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2021!

Publieksprijs
Het publiek mag ook haar stem uitbrengen, dat kan tot donderdag 25 november 23.59 uur. Stem hier op CRUX!

Let op: U ontvangt een e-mail op het door u ingevulde e-mailadres. Deze mail bevat een bevestigingslink. Uw stem is pas geldig als deze is bevestigd middels het aanklikken van deze bevestigingslink!

De Energiedamwand
Met dit systeem wordt thermische energie gewonnen uit het oppervlaktewater en de ondergrond. Met behulp van een warmtepomp wordt de thermische energie opgewaardeerd voor de verwarming van gebouwen in de omgeving. Het systeem kan daarnaast ook omgedraaid worden om zo gebouwen te koelen tijdens de warme zomermaanden. Met de Energiedamwand als TEO (thermische energie uit oppervlaktewater) systeem, geven we kadeconstructies een dubbele functie: naast het keren van grond en water leveren deze constructie ook energie! In Nederland worden zeer veel stalen damwanden toegepast voor grond en waterkerende constructies. Zowel bij de versterking van dijken als bij de aanleg en vervanging van kadeconstructies. Wanneer damwand in een dijk wordt toegepast, wordt de versterkende functie van de damwand vaak alleen bij hoogwater aangesproken. Door de damwand ook een duurzame functie te geven, heeft de damwand altijd een nuttige functie. Nederland is wereldwijd koploper in het gebruik van damwanden en kent zelfs de meeste damwanden per vierkante km ter wereld. Door hier energiedamwanden van te maken kunnen deze constructies, in combinatie met een warmtepomp, naast de civieltechnische functie ook nabijgelegen gebouwen van duurzame warmte voorzien.

Consortium
CRUX werkt in het project Energiedamwand samen met GooiMeer BV, Duurzaam Opgewekt Energiesystemen, TUDelft en TUEindhoven.

Waterinnovatieprijs
De jury van de Waterinnovatieprijs heeft op 4 november de genomineerden voor deze eervolle prijs bekendgemaakt. In 4 categorieën zijn er nu nog 12 innovaties in de race voor de prijzen. Die worden op 2 december uitgereikt op het Waterinnovatiefestival. Alle genomineerden maken daarbij ook kans op het winnen van de Publieksprijs.

Meer info over de Energiedamwand, leest u hier.

← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!