Nieuwe universiteitsbibliotheek genomineerd voor Schreudersprijs

Yes! Met grote trots kunnen wij melden dat we genomineerd zijn voor de prestigieuze Schreudersprijs 2022, georganiseerd door het COB en uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders.

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, BouwRisk, Drees & Sommer, IsolveProblems, Van Rossum en Volker Staal en Funderingen / Van Hattum en Blankevoort hebben we de verbouwing van het monumentale Binnengasthuis tot nieuwe Universiteitsbibliotheek van de UvA ingestuurd.

In dit project is de Tweede Chirurgische Kliniek, onderdeel van het Binnengasthuis, van een nieuwe fundering voorzien waarna het onderkelderd is om een inpandige fietsenkelder te realiseren. Door middel van vijzeljukken, gedragen door 650 nieuwe funderingspalen, is de Tweede Chirurgische Kliniek voorzichtig opgetild, ontgraven en onderkelderd. Voor de onderkeldering is de wanden-dakmethode toegepast. Hiervoor zijn de damwandplanken pal langs de bestaande gevelconstructies ingebracht. Het ontgraven onder een bestaand monument was een uniek en uitdagend project. Zo hebben we een monument in een bouwkuip laten ‘zweven’ op vele slanke palen en een ingewikkelde logistieke operatie in de nauwe straten van het historische Amsterdam in goede banen geleid. En dit alles zonder noemenswaardige vervormingen in de omgeving!

De voorbereiding en realisatie van de nieuwe universiteitsbibliotheek is te vergelijken met een openhartoperatie: mogelijke risico’s op deze gevoelige en historische locatie zijn talrijk, maar betrokken partijen hebben door intensieve samenwerking alle uitdagingen in kaart gebracht, afgebakend en beheerst. Deze verbouwing levert een duurzame, 21e-eeuwse bibliotheek op. Een inspirerende ontmoetingsplek voor studie, onderzoek en werk. Met ruimte voor 7 km boeken, 1.000 studieplekken en 1.000 fietsen in een ondergrondse fietsenstalling.

De Schreudersprijs is dé prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. Uit de genomineerde projecten kiest de jury een winnaar. Deze wordt bekendgemaakt op het hoofdpodium van het COB-congres op 20 juni 2022, waar de uitreiking wordt gedaan door de Stichting A.M. Schreuders.

← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!