Crux
Omnibase screenshot (bron: Geodelta)

MODUPS: goedkoper naar een betrouwbare deformatie-analyse

Het komt steeds vaker in het nieuws: kwetsbare kademuren in monumentaal, binnenstedelijk gebied. Het is een hoofdpijndossier voor veel gemeentes. Werkzaamheden aan de kademuren zijn vaak kostbare operaties die, vanwege het monumentale karakter van de directe omgeving, langdurig voor overlast zorgen. Tijdig en op de juiste plekken ingrijpen kan alleen met betrouwbaar inzicht in het vervormingsgedrag van kademuren. Met die informatie is prioritering van de werkzaamheden mogelijk, MODUPS (Monitoring of Deformations using Photogrammetric Survey) biedt hier dé oplossing.

Hoe werkt het?
Voor een MODUPS-meting heb je nodig: een goede digitale camera met een vast objectief én een aantal referentiepunten die alleen ten tijde van de foto opnames aanwezig hoeven te zijn.

Opname met digitale handcamera (bron: Geodelta)

De referentiepunten worden door de landmeter ingemeten, zodat deze als bekende punten kunnen worden gebruikt bij het verwerken van de foto's. Door overlappend foto's van de kade te maken wordt de deformatiemeting verricht. In de overlappende opnamen wordt de driedimensionale positie van identieke beeldpunten bepaald, zodat een wolk van deformatiepunten op de kademuur beschikbaar komt. Door de opname periodiek uit te voeren wordt een tijdreeks opgebouwd en kunnen de deformaties van de beeldpunten worden vastgesteld.

Modups screenshot (bron: Geodelta)

Een revolutionair kenmerk van de MODUPS-techniek is dat van ieder punt bepaalt kan worden hoe nauwkeurig de deformatie is opgebouwd. Dit ligt in de orde van 2 a 3 mm en is daarmee vergelijkbaar met conventionele deformatiemetingen, met daar bovenop een deformatiebeeld van de gehele kademuur en een 4 keer snellere uitvoering van de meting dan de huidig beschikbare deformatiemeting–technieken.



Kennis & specialisme
Geodelta met geodetisch advies & software, BouwRisk voor de omgevingsmonitoring en CRUX voor het geotechnisch advies en omgevingsbeïnvloeding, vormen met elkaar het expertisecentrum van MODUPS! Meer info of nieuwsgierig wat we in uw situatie kunnen betekenen? Check de website voor meer info of maak een afspraak: info@cruxbv.nl

← Terug naar het overzicht
Site by Alsjeblaft!